PİRAZİZ ELMASININ SOĞUKTA MUHAFAZA PERFORMANSI ÜZERİNE FARKLI UYGULAMALARIN ETKİSİ
0 - Yorum Yap
Kategori
Marka
Stok Kodu
SC2238
YAZAR ADI
Öğr. Gör. Medeni KARAKAYA
EBAT
16 x 24
SAYFA SAYISI
64
ISBN
978-625-6614-50-5
KAPAK
AMERİKAN CİLT
BASIM YILI
2023
KAĞIT
ENSO
EK ÖZELLİK
2362. Yayın
SAYFA DÜZENİ
Yağmur ARDUÇ
KAPAK TASARIMI
Yağmur ARDUÇ
BASKI
UZUN DİJİTAL
TEMEL ALAN
ZİRAAT, ORMAN VE SU ÜRÜNLERİ
BASKI SAYISI
1. BASKI
KİTABIN DİLİ
TÜRKÇE
YAYIN KOORDİNATÖRÜ
Ceyda ŞEREFLİOĞLU
YAYIN YÖNETMENİ
Selva ALİM
0,00 TL
Tahmini Kargo: 3 - 5 iş günü
Bu çalışma yöresel bir elma çeşidi olan Piraziz elmasının soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı, renk özellikleri (L*, kroma ve hue açısı), meyve eti sertliği, SÇKM, titre edilebilir asitlik, nişasta parçalanması, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam antioksidan kapasitesi ve duyusal analizler üzerine hasat öncesi aminoetoksivinilglisin (AVG) ve hasat sonrası Aloe vera jel uygulamalarının etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Çalışma kontrol uygulamasına ilave olarak, AVG, Aloe vera jel ve AVG+Aloe vera jel uygulaması olarak tasarlanmıştır. Çalışmada 125 mgL-1 AVG, tahmini hasat tarihinden 4 hafta önce püskürtme; % 20 v/v (1:5) Aloe vera jeli ise soğukta muhafaza öncesinde 2-3 s batırma şeklinde meyvelere uygulanmıştır. Daha sonra tüm meyveler, 2 °C ve % 90+5 oransal nem koşullarında 180 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Meyvelerde ölçüm ve analizler soğukta muhafazanın 30 günlük periyotlarında ve akabinde 20 °C’de 5 gün raf ömründe bekletilen meyveler üzerinde yürütülmüştür. Soğukta muhafaza süresince AVG uygulanmış meyvelerde ağırlık kaybı önemli derecede geciktirilmiştir. Meyve eti sertliği, soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince önemli derecede tüm uygulamalarda bir azalma göstermiştir. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince, tüm uygulamalarda nişasta parçalanması meydana gelmiştir. Toplam antioksidan kapasitesi ve C vitamini içeriği tüm uygulamalarda soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince azalmıştır. Benzer şeklide toplam fenolik içeriği, tüm uygulamalar için soğukta muhafaza ve raf ömrü analizlerinin 150. gününe kadar azalmıştır. AVG+Aloe vera ve Aloe vera uygulanmış meyvelerin C vitamini içeriği soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince kontrol ve 180. günde yalnızca AVG uygulanmış meyvelerden önemli derecede daha yüksekbulunmuştur. Sonuç olarak AVG, meyve kalitesini daha uzun süre muhafaza etmek için bir araç olarak kullanılabilir.
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!